Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata śliwkowo-winna do drobiu i wieprzowiny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 250 g
wino czerwone wytrawne 2 szkl.
sos sojowy 1 łyżka
sos chili do smaku
olej z pestek winogron 2-3 łyżki
imbir starty 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 2 łyżki

Porada

Sos chili można zastąpić posiekaną malutką ostrą papryczką.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata śliwkowo-winna do drobiu i wieprzowiny

Śliwki umyć, osączyć, wypestkować i wrzucić do dzbanów blendera.
Imbir oskrobać, utrzeć na drobnej tarce.
Do śliwek dodać cukier oraz utarty imbir - wlać szklankę wina i wszystko miksować do uzyskania gęstego musu.
Dodać olej, sos sojowy, niewielką ilość sosu chili. Ponownie zmiksować dolewając stopniowo resztę wina.

Mięso umyć, osuszyć, włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub grubego worka - wlać marynatę i szczelnie zamknąć.
Włożyć do lodówki na 10-12 godzin.

Przed grillowaniem mięso oczyścić z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Marynatę można odparować na patelni, stałe mieszając, a powstały sos wykorzystać jako dodatek do zgrillowanego mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak