Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka po koreańsku
Karkówka po koreańsku to idealna propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej, którzy chcą urozmaicić znane danie grillowe o nowy, pikantny smak. Karkówka z marynatą inspirowaną pikantnymi smakami koreańskich dań na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią pikantne i wyraźne potrawy.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak przygotować karkówkę na grilla
- jak zrobić marynatę do mięsa na grilla
- jak długo marynować karkówkę
1. Mięso oczyszczamy z błon i myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra.
2. Do miski dodajemy wszystkie składniki marynaty oprócz papryczek i kolendry, wszystko blendujemy. Do gotowej marynaty dodajemy mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (im dłużej pozwolimy mięsu na marynowanie, tym lepszy efekt uzyskamy). Mięso wyjmujemy z lodówki 30 minut przed grillowaniem.
3. Ruszt smarujemy delikatnie olejem. Karkówkę układamy na ruszcie i grillujemy przez około 6 minut* na każdej ze stron.