Marynata pomidorowa do drobiowych filetów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety drobiowe

    1 kg
  • olej ryżowy

    3 łyżki
  • pomidory suszone

    zmielone na pył 1-2 łyżeczki
  • Musztarda grillowa Prymat

    1 łyżka
  • miód płynny

    1 łyżka
  • zioła

    włoskie do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • Czosnek suszony Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    wędzona do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dowolne mięso drobiowe bez kości umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w dowolne kawałki - w szerokie paski (na nuggetsy), w sporą kostkę (na szaszłyki) lub w duże kawałki (na kotleciki, bitki).

Połączyć musztardę z płynnym miodem i olejem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do mieszaniny wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać - odstawić w temp. pokojowej na 20-30 minut, aby smaki się połączyły.

Mięso przełożyć do sporej miski, dodać marynatę i jak najdokładniej wymieszać, najlepiej dłonią, aby każdy kawałek był dokładnie obtoczony. Miskę nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 5-10 godzin przed obróbką, w zależności od wielkości fragmentów mięsa.

Habibi
Najbardziej lubię filety z udek kurczaka, są soczyste i nie wysychają podczas smażenia/grillowania, jak piersi z kurczaka czy indyka. Zamiennie kupuję tzw. polędwiczki z kurczaka, czyli małe kawałki mięsa spod piersi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eagle 21.04.2015 13:34
interesująca i na czasie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat