Marynata II

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sól morska

    2 łyżki
  • ząbki czosnku

    4 szt.
  • kulki pieprzu

    2 łyżki
  • oliwa

    60 ml
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • kurczak kawałki

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sól i przeciśniety przez praskę czosnek, przecieramy (miażdzymy), dodajemy pieprz i rozkruszamy (miażdżymy dokładnie).Dolewamy oliwę, sok z cytryny. Mieszamy.
Marynatą nacieramy dokłądnie kawałki kurczaka, układamy w naczyniu lub wkładamy do folii i zostawiamy na noc w lodówce. Na następny dzień przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową wraz z marynatą i pieczemy 40 minut w 220 stopniach. Jest ostre, więc super smakuje z ryżem i surówką z marchwii i jabłka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka_86 23.04.2012 14:42
wspaniałości
cukiereczek 01.11.2011 08:52
przepyszna
IlonaAlbertos 19.07.2011 23:18
Kurczak w takiej marynacie musi być przepyszny.
jolaxa1 09.02.2011 22:24
świetne
Mati13 27.01.2011 14:43
wspaniałe danie i na pewno bardzo aromatyczne:)
Mysiunia 26.01.2011 15:45
świetne miesko! :)
pawel6 26.01.2011 14:58
Mięso w takiej marynacie musi super smakować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat