Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata do ryb - Cejlon/Sri Lanka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiórki kokosowe 1 łyżka
kurkuma 1 łyżeczka
kolendra mielona 1 łyżeczka
chili 1/3 łyżeczki
ocet ryżowy 1 łyżeczka
limonka 1 średnia

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata do ryb - Cejlon/Sri Lanka

Do blendera wsypać wiórki kokosowe i zmielić na drobno (można też rozdrobnić młynkiem do kawy) - dodać zmielone ziarenka kolendry, kurkumę, chili - miksować chwilę, aby przyprawy się dobrze połączyły.
Przełożyć mieszankę na suchą patelnię i ogrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż przyprawy zaczną mocno pachnieć.
Przesypać je do miski i zalać sokiem z limonki, octem ryżowym - utrzeć.
Kawałki ryby (filety, dzwonka) obtoczyć w marynacie, nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na godzinę.

Tak zamarynowaną rybę można upiec, usmażyć lub ugrillować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 17.10.2012 11:48
Świetna marynata :)
Lemon 17.10.2012 11:15
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak