Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata do mięsa z winem (białym lub czerwonym)

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 200 g
marchew 150 g
seler naciowy 100 g
pieprz 10 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 5 ziarenek
czosnek 5 ząbków
wino białe wytrawne 0,75 l
oliwa 50 g

Porada

Powyższą marynatę można również zastosować bez smażenia warzyw i bez gotowania. Dla oszczędności można część wina zastąpić wodą, lecz nie więcej niż 40% objętości.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata do mięsa z winem (białym lub czerwonym)

Warzywa oczyścić, umyć i pokroić w grubą kostkę. Ząbki czosnku przekroić na pół, w poprzek.
Warzywa zeszklić na oliwie, do puszczenia pierwszych soków, dodać resztę składników i zalać winem, zagotować, następnie schłodzić. Mięso zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 4-5 dni. Mięso podczas marynowania należy przekręcać co 12 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak