Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmurkowy sernik bez pieczenia

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

ciasteka digestve 150 g
masło 50 g
czekolada mleczna 25 g
orzechy laskowe 50 g

masa serowa

serek homogenizowany 500 g
cukier 120 g
cukier waniliowy 1 op
jogurt grecki 340 g
śmietana 30% 150 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 20g
wrzątek 100 ml
biała czekolada 100 g
czekolada gorzka 100g

Przepis i sposób przygotowania na: Marmurkowy sernik bez pieczenia

Sernik marmurkowy bez pieczenia ♥ Nowy przepis na święta♥ Składniki na spód : 150 g ciasteczek Digestive, 50 g masła, 25 g czekolady, 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych (opcjonalnie ) ja użyłam zmielonych... Masło razem z czekoladą topimy ( ja to zrobiłam w mikrofali ). Ciasteczka rozgniatamy najlepiej za pomocą wałka na drobne kawałki. Ciasteczka mieszamy z orzechami, dodajemy masło z czekoladą, mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Do tortownicy o średnicy 20 cm wsypujemy mieszaninę, rozkładamy na całej powierzchni i ugniatamy rękoma mocno je dociskając do dna. Wstawiamy do lodówki. Składniki na masę serową : 500 g naturalnego serka śmietankowego ( u mnie quark ), 120 g cukru ( 100 g w zupełności wystarcza ), 1 łyżka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego, 340 g jogurtu bałkańskiego lun greckiego ( lub innego bardzo gęstego ), 150 g kremówki, 20 g żelatyny, 100 ml wrzątku, 100 g stopionej białej czekolady, 100 g stopionej gorzkiej czekolady, Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy. Osobno ucieramy ser i jogurt z cukrami. Dodajemy ubitą kremówkę, mieszamy. Ostudzoną żelatynę " hartujemy " czyli dodajemy do niej kilka łyżek masy serowej,mieszamy kolejno całość dodajemy do miski z masą serową. Mieszamy. Dzielimy masę na pół. Do jednej dodajemy stopioną białą czekoladę do drugiej gorzką. Dość szybko ale starannie mieszamy. Spód wyjmujemy z lodówki. Na nim za pomocą łyżki układamy na przemian masę białą i ciemną. Na koniec całość przemieszać delikatnie patyczkiem np, takim jak do szaszłyków tworząc efekt marmuru. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. U mnie na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak