Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmurkowe pierogi z borówkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 35 dag
woda ciepła 1 szkl
masło 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
kakao 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
borówka amerykańska 1,5 szkl
śmietana gęsta
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier kryształ

Porada

Pierogi z różnym nadzieniem bardzo często goszczą na moim stole. Dzisiaj przygotowałam dwukolorowe pierogi z borówkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Marmurkowe pierogi z borówkami

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki dodać jajko, szczyptę soli, masło rozpuszczone w ciepłej wodzie i śmietanę.
Krok 1 - Marmurkowe pierogi z borówkami foto
2
Wymieszać łyżką lub nożem, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta zagnieść jasną a drugą połączyć z kakao i cynamonem.
Krok 2 - Marmurkowe pierogi z borówkami foto
3
Oba kolory ciasta posiekać i razem połączyć, przykryć i odłożyć na 20-25 minut.
Krok 3 - Marmurkowe pierogi z borówkami foto
4
Następnie ciasto rozwałkować.
Krok 4 - Marmurkowe pierogi z borówkami foto
5
Pokroić w prostokąty, ułożyć po kilka borówek.
Krok 5 - Marmurkowe pierogi z borówkami foto
6
Bardzo dokładnie zlepić. Partami wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od chwili zagotowania. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 6 - Marmurkowe pierogi z borówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ApplePie 23.02.2017 12:54
Swietny przepis :) Chetnie sprobuje takich pierozkow.
Jadwiga/Jaga85 31.12.2016 00:12
pyszne pierożki
Ania321 31.12.2016 00:03
ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak