Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchwiak z kardamonem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 5 sztuk
marchewka 4 sztuki
cukier drobny 10 dag
cukier brązowy 15 dag
olej roślinny 220 ml
mąka pszenna 35 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 łyżeczki
kardamon 1 sztuki

Lukier

białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka
olejek pomarańczowy kilka kropel
skórka pomarańczowa

Przepis i sposób przygotowania na: Marchwiak z kardamonem

Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach.
Do miski wbić jajka wsypać cukry i mikserem ubić do białości,wlać olej wsypywac po łyżce mąkę wymieszaną z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania.
Ziarenko kardamonu utłuc w moździeżu na proszek dodać do masy wymieszać ,na koniec dodać startą marchew mieszać delikatnie do połączenia.Ciasto wylać do formy keksowej o wymiarach 12/39 cm wstawić do piekarnika i piec godzinę w temp 170 *c.

Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.
Lukier: białko schłodzone wcześniej w lodówce ubić na sztywno wsypując pod koniec przesiany na sitku cukier puder zmiksować na gładka lśniącą masę,zaromatyzować ulubionym olejkiem lub sokiem z cytryny. Polukrować wystudzone ciasto posypać skórką z pomarańczy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 02.11.2014 13:00
smacznie ;)
Wacław 02.11.2014 12:50
znakomity Twój deser !
Malinka 01.11.2014 20:32
Bardzo apetycznie się zapowiada :)
Triss 01.11.2014 18:03
Lubie takie. :)
noninka77 01.11.2014 17:57
Wygląda apetycznie :)
Mniam 01.11.2014 17:44
Pyszne jesienne ciasto :)
Renata9 01.11.2014 17:14
bardzo pyszne ciasto zrobiłaś :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak