Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe ciasto z masą czekoladową i konfiturą marchewką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

marchew mrożona 1 czubata szklanka
mąka pszenna 1 szklanki
olej 1/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
skórka z pomarańczy lub limonki z 1 szklanki-pomarancza
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa

mleko 300 ml
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier 1 łyżka
czekolada gorzka 90 gram
margaryna 110 gram
chili Prymat 1/4 łyżeczki

Konfitura

marchew mrożona 1 szklanka
masło 1 łyżka
pomarańcza 1 sztuka
woda 1/4 szklanki
miód 2 łyżeczki
żelfix 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe ciasto z masą czekoladową i konfiturą marchewką

Kroki postępowania

1
Ciasto: Marchewkę rozmrozić i zmiksować na gładko. Makę przesiać i połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Krok 1 - Marchewkowe ciasto z masą czekoladową i konfiturą marchewką foto
2
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać otartą skórkę z pomarańczy. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać mikserem. Nastepnie wlać olej i wymieszać.
Krok 2 - Marchewkowe ciasto z masą czekoladową i konfiturą marchewką foto
3
W kolejnym kroku po łyżce dodawać zmiksowaną marchewkę i delikatnie wymieszać. Przelać do keksówki o długości 24 cm. Piec w 180 st około 30-35 minut do suchego patyczka.
Krok 3 - Marchewkowe ciasto z masą czekoladową i konfiturą marchewką foto
4
Wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie. Przekroić wzdłuż na pięć części.
Krok 4 - Marchewkowe ciasto z masą czekoladową i konfiturą marchewką foto
5
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Budyń ugotować w 300 ml mleka, ostudzić. Margarynę utrzeć na gładki krem. Następnie dodawać po łyżce czekoladę i chili i wymieszać.
Krok 5 - Marchewkowe ciasto z masą czekoladową i konfiturą marchewką foto
6
Na koniec dodawać po łyżce budyń i również dokładnie wymieszać
Krok 6 - Marchewkowe ciasto z masą czekoladową i konfiturą marchewką foto
7
Przygotowanym kremem przełożyć kromki ciasta( 3 łyżki kremu odłożyć) i poskładać razem. Zawinąć w folię spożywczą lekko dociskając kromki ciasta do siebie. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie posmarować pozostawionym kremem( gdyby krem był zbyt twardy, ogrzać go kąpieli wodnej).
Krok 7 - Marchewkowe ciasto z masą czekoladową i konfiturą marchewką foto
8
Konfitura: W rondelku roztopić masło i dodać marchewkę. Udusić do miękkości.
Krok 8 - Marchewkowe ciasto z masą czekoladową i konfiturą marchewką foto
9
Dodać sok wyciśnięty z całej pomarańczy, zagotować. Dosłodzić miodem i dobrze wymieszać. Gdyby konfitura była zbyt „zbita” dodać wodę i ponownie zagotować. Na koniec wsypać dżemiks i po raz ostatni zagotować. Ostudzić i odłożyć do lodówki na 15 minut. Udekorować obficie ciasto na wierzchu. Smacznego!
Krok 9 - Marchewkowe ciasto z masą czekoladową i konfiturą marchewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.05.2015 21:40
bardzo ciekawa propozycja :)
caralajna 04.04.2015 05:26
podoba mi się pomysł na przełożenie kremem
wyattearp 01.04.2015 19:03
pyszne ciacho
Kolorowa 01.04.2015 17:43
Z chęcią wypróbuję ;)
Monika-twin 01.04.2015 13:40
Super ciasto.
Mniam 01.04.2015 11:46
Ciasto wygląda obłędnie i do tego te smaki. Nic tylko zajadać.
kloruś 01.04.2015 09:19
chętnie bym się poczęstowała!
Krystyna32 01.04.2015 08:05
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak