Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowe chipsy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 2 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej rzepakowy 3 łyżka

Porada

Do chipsów dla dorosłych możemy dodać ostrą mieszankę przypraw lub ostrą paprykę, a dla mniejszych dzieci można całkowicie zrezygnować z soli.

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowe chipsy

Marchew obieramy i kroimy w bardzo cienkie równe plasterki (ja pokroiłam je krajalnicą do warzyw).

Do oleju dodajemy szczyptę soli. Mieszamy, zalewamy marchewkę. Bardzo dokładnie mieszamy, aby każdy plasterek pokrył się olejem i przyprawami.

Talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego- tak, aby plasterki nie nachodziły na siebie.

Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu ściągamy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak