Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowa surówka z sezamem.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 2 duże sztuki
sezam 2 łyżki
majonez
sól
Pieprz czosnkowy mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowa surówka z sezamem.

Marchewki umyć i oskrobać,a następnie zetrzeć je na tarce(na grubych oczkach)do miski.Sezam podprażyć na suchej patelni,bez dodatku żadnego tłuszczu,na bardzo małym ogniu.Dodać podprażony,zrumieniony sezam do startych marchewek.Do składników umieszczonych w misce dodać majonez i sporą szczyptę pieprzu czosnkowego.Całość wymieszać i posolić do smaku.

Podprażony sezam to fantastyczny dodatek do marchewkowej surówki,nadaje surówce specyficzny,świetny smak.Surówka ma zdecydowany,przyjemny posmak.Taka surówka to świetny dodatek do obiadu,czy kolacji(przykładowo do kanapek),ale świetnie też smakuje sama,bez innych komponentów.Poza tym warto przygotować taką surówkę,gdyż dostarczy naszemu organizmowi pożywnych wartości,bo zarówno marchew,jak i sezam to źródła wielu cennych witamin i składników.Oczywiście można zastąpić część lub całość majonezu jogurtem(naturalnym,greckim)jeśli się chce nieco "odchudzić"surówkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Ja 09.02.2014 19:33
Ciekawe połączenie, chętnie wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak