Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
marchew
4 sztuki -
masło
2 łyżki -
mąka pszenna
1 łyżka -
sól i pieprz
do smaku -
cukier
do smaku -
woda
Przepis i sposób przygotowania Marchewka zasmażana
2. Pokrojoną marchew wrzucamy z powrotem do garnka, lekko podlewamy wodą (tak aby zakryła połowę marchewki, może być ta sama woda w której się gotowała) i zagotowujemy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż się połączą.
3. Zasmażkę wlewamy do gotującej się marchewki cały czas mieszając. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem według uznania. Podajemy ciepłą jako dodatek do drugiego dania.
Komentarze (1)