Marchewka zasmażana

Marchewka zasmażana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    4 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • woda

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Marchewka zasmażana

1. Marchew obieramy, gotujemy do miękkości, studzimy i kroimy w kostkę.
2. Pokrojoną marchew wrzucamy z powrotem do garnka, lekko podlewamy wodą (tak aby zakryła połowę marchewki, może być ta sama woda w której się gotowała) i zagotowujemy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż się połączą.
3. Zasmażkę wlewamy do gotującej się marchewki cały czas mieszając. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem według uznania. Podajemy ciepłą jako dodatek do drugiego dania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Babeczka35 24.03.2015 16:40
Pyszna marchewka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat