Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka konserwowa wg Babci

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1 kg
woda 3 litry
cukier 5 łyżeczek
sól 1,5 łyżeczki
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka konserwowa wg Babci

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy zalewę do marchewki:
do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy do tego 5 łyżeczek cukru, 1,5 łyżeczki soli oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotowujemy.
Krok 1 - Marchewka konserwowa wg Babci foto
2
Marchewki myjemy i obieramy. Gotujemy je w całości do miękkości. Następnie ugotowane kroimy w kostkę. Wkładamy do słoików i zalewamy gotową zalewą.
Krok 2 - Marchewka konserwowa wg Babci foto
3
Zakręcone słoiki obgotowujemy 2 razy: pierwszego dnia gotujemy ok 1,5h i dopiero na następny dzień gotujemy jeszcze raz przez 40 minut. Obgotowanie słoików 2 razy jest KONIECZNE aby się nie zepsuły.

Życzymy smacznego:)
Krok 3 - Marchewka konserwowa wg Babci foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 05.01.2014 20:06
Uwielbiam, taką marchewkę.
Magula 05.01.2014 19:54
Nigdy nie robiłąm jeszcze marchewki do słoików ale to bardzo fajny pomysł.
sasanka 05.01.2014 19:13
Świetny pomysł :) bardzo przydatne do sałatek albo do obiadu jako marchewka na ciepło z masłem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak