Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszny sernik na kakaowym spodzie z delikatną migdałową nutką, orzeźwiającym musem z mango i galaretką z wiśniami.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 30 dag
masło 15 dag
kakao 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana gęsta 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg
serek mascarpone 25 dag
cukier puder 1 szklanka
budynie śmietnkowe 2 opakowania
śmietanka 30% 150 ml
jajko 7 sztuk
marcepan 10 dag

Mus z mango

mus z mango 50 dag
galaretka pomarańczowa 2 opakowania
sok z cytryny 2 łyżki
woda 1 szklanka

Galaretka z wiśniami

wiśnie w syropie 0.5 litra
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
żelatyna deserowa 1 łyżeczka
woda 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami

Przygotuj się na prawdziwy festiwal smaków! Marcepanowy sernik zachwyci Cię połączeniem kakaowo-migdałowego spodu ze słodkim marcepanem, soczystym, słodko-kwaśnym mango i wiśniową galaretką. To idealny deser na zakończenie uroczystego obiadu, kolacji lub po prostu udanego dnia.

Sposób przygotowania

1
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Następnie dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 1 - Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami foto
2
Zmielony twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, jajkami i cukrem pudrem. Miksując wsypać proszek budyniowy i startą na tarce jarzynowej masę marcepanową. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać z masę serową.
Krok 2 - Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami foto
3
Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę z bokami o wymiarach 21x35 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pokruszonymi herbatnikami, wylać masę serową. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 30 min
Krok 3 - Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami foto
4
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w szklance gorącej wody, połączyć z musem, dodać sok z cytryny, wymieszać, odłożyć do stężenia. Tężejący mus wylać na zimny sernik i odłożyć do lodówki do stężenia. W międzyczasie galaretkę wiśniową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać z wiśniami razem z syropem. Lekko tężejącą galaretkę wylać na mus z mango, odłożyć do całkowitego stężenia.
Krok 4 - Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak