Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marcepan

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały 200 g
cukier puder 200 g
ameretto 50 ml
aromat migdałowy 1/2 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Marcepan

Kroki postępowania

1
Cukier puder i zmielone migdały przesiewam przez sitko. Partiami wsypuję cukier puder ze zmielonymi migdałami do pojemnika blendera i miksuję aż składniki się połączą.
Krok 1 - Marcepan foto
2
Przekładam sypkie składniki do miski, wlewam do nich likier Amaretto oraz olejek migdałowy, mieszam dokładnie.
Krok 2 - Marcepan foto
3
Z masy formuję sztabkę lub kulkę.
Krok 3 - Marcepan foto
4
Jeśli marcepan chcę później wykorzystać to owijam go szczelnie w papier do pieczenia i wkładam do lodówki, może tam przebywać do kilku tygodni.
Krok 4 - Marcepan foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak