Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Masa mannowa:
-
mleko
1 litr -
kasza manna
1 szklanka -
cukier
1 szklanka -
cukier waniliowy
3 łyżeczki -
masło
250 gramów -
herbatniki
40 sztuk
Składniki na mus malinowy:
-
maliny świeże
400 gramów -
galaretka truskawkowa
1 opakowanie -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżeczka -
woda zimna
1 szklanka
Dodatkowo:
-
galaretka truskawkowa
1 opakowanie -
maliny świeże
500 gramów
Przepis i sposób przygotowania Mannowiec z musem malinowym
Kroki postępowania

Formę o wymiarach 24x 24cm wyłożyć warstwą herbatników.

Mleka, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników.

Maliny przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować do rozpadnięcia malin. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki.

Tradycyjne ciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się z orzeźwiającym, kwaśnym musem z malin, szybkie i tanie :)![]()
Komentarze (9)