Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mamcine pierogi z farszem ziemniaczanym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
woda letnia ok 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 szt
sól 1 szczypta

farsz

ziemniaki 10 ziemniaków
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
oregano do smaku
sól i pieprz do smaku
cebula 1 szt
tłuszcz do smażenia

Dodatkowo

cebula 2-3 szt
tłuszcz do smażenia

Porada

Pierogi podawać ugotowane z usmażoną cebulką lub ugotowane i następnie usmażone z cebulką.

Przepis i sposób przygotowania na: mamcine pierogi z farszem ziemniaczanym

1. Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę.
2. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, dodać do ugotowanych ziemniaków. Doprawić do smaku.
3. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nakładamy nadzienie, dokładnie zlepiany palcami boki.
4. Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min, pierogi wyjmuj łyżką cedzakową.
5. Cebulkę pokrój w kosteczkę i usmaż na tłuszczu. Pierogi podawaj polane cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.11.2016 07:42
u mnie się nazywają ukraińskie i doprawiamy dużą ilością pieprzu, usmażoną cebulką, czasem dodaję koperek albo majeranek
Łukasz15 16.11.2016 23:39
Pyszne jedzonko
Renata9 16.11.2016 22:22
Pyszne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak