mamcine pierogi z farszem ziemniaczanym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • woda letnia

    ok 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 szczypta

farsz

  • ziemniaki

    10 ziemniaków
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cebula

    1 szt
  • tłuszcz do smażenia

Dodatkowo

  • cebula

    2-3 szt
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę.
2. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, dodać do ugotowanych ziemniaków. Doprawić do smaku.
3. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nakładamy nadzienie, dokładnie zlepiany palcami boki.
4. Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min, pierogi wyjmuj łyżką cedzakową.
5. Cebulkę pokrój w kosteczkę i usmaż na tłuszczu. Pierogi podawaj polane cebulką.
anka1988
Pierogi podawać ugotowane z usmażoną cebulką lub ugotowane i następnie usmażone z cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 17.11.2016 07:42
u mnie się nazywają ukraińskie i doprawiamy dużą ilością pieprzu, usmażoną cebulką, czasem dodaję koperek albo majeranek
Łukasz15 16.11.2016 23:39
Pyszne jedzonko
Renata9 16.11.2016 22:22
Pyszne pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat