Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małże w bulionie kokosowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 3 lyżki
małże 2 kg
czosnek 2 ząbki
tymianek 1/2 op
białe wino 120 ml
mleko kokosowe 380-400 g
trawa cytrynowa 1 szt
chilli 1 szt
dymki ze szczypiorkiem 2 szt
sól 1 doza
kolendra 1/3 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 doza

Przepis i sposób przygotowania na: Małże w bulionie kokosowym

Rozgrzewamy mocno duży rondel ,najlepszy z szerokim dnem i szczelną pokrywką, następnie wlewamy do niego oliwy z oliwek.Wkładamy do niego szybko małże ,tymianek, czosnek krojony w plastry i wlewamy wino.Wszystko przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 3-5min ,aż małŻe się otworzą.

Staramy się dokładnie odcedzić małże nad miską ,aby zachować płyn.
Przelewamy ten płyn do czystego rondla lub garnka i odparowujemy część płynu,dodajemy mleczko kokosowe,trawę cytrynową,chilli i dymkę oraz przyprawiamy do smaku ,zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 2-3min .

W chwili wolnej wyrzucamy pozamykane małże i czosnek.,przekładamy resztę do miseczek i polewamy gorącym bulionem kokosowym, posypmy to listkami kolendry i podawajmy.

Pamiętajmy o wcześniejszym usunięciu trawy cytrynowej.

Polecam również małże w sosie serowym,pomidorowym czy śmietanowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 02.03.2014 20:47
no takich jeszcze nie jadłam
adelajda 02.03.2014 19:59
a to ciekawe
jasiek 02.03.2014 19:08
bardzo wykwintne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak