odc. 20 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 20: Sałatka z rukoli z gruszką i serem pleśniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rukola

    1 opakowanie
  • ser pleśniowy niebieski

    70 g
  • gruszki

    2 szt.
  • sok z pomarańczy

    1/2 szt.
  • orzechy włoskie

    50 g
  • szynka parmeńska

    2 plastry
  • oliwa

    50 ml
  • pieprz biały mielony

  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 20: Sałatka z rukoli z gruszką i serem pleśniowym foto
Gruszki obieramy i gotujemy ok. 15 minut w syropie z cukru i wody. Po wystygnięciu dzielimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne, a następnie kroimy w drobną kostkę. Do gruszki dodajemy posiekane orzechy i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Doprawiamy do smaku pieprzem białym, gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 20: Sałatka z rukoli z gruszką i serem pleśniowym foto
Na koniec wlewamy odrobinę soku pomarańczowego i oliwy z oliwek. Możemy dodać szczyptę soli.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 20: Sałatka z rukoli z gruszką i serem pleśniowym foto
Dodajemy 3/4 rukoli i delikatnie mieszamy. Jeśli sałatka jest zbyt sucha możemy dodać jeszcze trochę oliwy.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 20: Sałatka z rukoli z gruszką i serem pleśniowym foto
Każdy plaster szynki zwijamy w rulon i kroimy w drobne paski.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 20: Sałatka z rukoli z gruszką i serem pleśniowym foto
Na talerzach układamy pozostałą rukolę, na to wykładamy rukolę z serem i gruszką, a całość posypujemy paskami szynki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat