Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małosolne z chrzanem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki świeże 1 kilogram
ząbek czosnku 4 sztuka
ziele angielskie 6 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
woda 1,5 litra
sól 1,5 łyżka
koperek
chrzan świeży 1 liść

Przepis i sposób przygotowania na: Małosolne z chrzanem

Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej dokładnie sól i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Ogórki dokładnie myjemy.

Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i układamy na dnie dwóch słoików wraz z liściem chrzanu i koprem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe.

Wkładamy ogórki- jeden przy drugim.

Zalewamy osoloną wodą, przykrywamy i odstawiamy w niezbyt nasłonecznione miejsce na kilka godzin.

Ja najbardziej lubię ogórki małosolne mniej więcej po 12 godzinach od zalania ich wodą. Mój Mąż preferuje takie po 3-4 godzinach.

Ogórki z liściem chrzanu po 2-3 dniach od zalania, przechodzą mocno jego aromatem, który nie wszystkim odpowiada. Najlepiej jest więc zjeść je wcześniej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 30.04.2014 21:45
Zdecydowanie moje ulubione! :)
Milka100 30.04.2014 21:38
pyszne takie
gosia1988 30.04.2014 21:02
Lubie takie
adelajda 30.04.2014 20:55
Dobre ja też już robiłam :)
w mojej kuchni 30.04.2014 20:10
przyda się przepis niedługo..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak