Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy sernik na zimno
Maliny obrać, delikatnie umyć i włożyć wysokiego naczynia. 500 gr malin zmiksować blenderem na mus. Ser z cukrem zmiksować, dodać mus z malin i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę zalać 5 łyżkami wody, odstawić na 5 minut do napęcznienia. Napęcznianą żelatynę podgrzać na małym ogniu, aby się całkowicie rozpuściła. Dodać do masy serowo-malinowej i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy i schłodzić w lodówce min. 4-5 godzin. Po tym czasie przygotować galaretkę w 300 ml przegotowanej, gorącej wodzie. Schłodzić. Do dekoracji ułożyć pozostałe maliny na masie serowej i zalać schłodzoną galaretką. Włożyć do lodówki, aby sernik całkowicie stężał najlepiej na całą noc.