Malinowy obłoczek pod bezową chmurką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kto nie lubi malin... to ciasto tak slodkie, rozpływa się w ustach a na koniec krucha beza z nutą migdałową. Ciasto pracochłonne, idealne na każdą okazję.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka

    5 szt.
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa malinowa:

  • mrożone maliny

    0.5 kg
  • galaretka malinowa

    2 opakowania
  • woda

    3 szklanki

Masa z mascarpone:

  • serek mascarpone

    250 g
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • cukier puder

    4 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • gorąca woda

    0.5 szklanki

Migdałowa beza:

  • białka

    3 szt.
  • płatki migdałów

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać i połączyć z masą. Piec 25 min w 175°C.

2. Masa malinowa. Maliny rozmrażamy. galaretki rozpuścić w 2,5 szkl gorącej wody. Gdy zaczną delikatne tężeć dodać maliny. Wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.

3. Masa z mascarpone: Śmietanę ubić, dodać mascarpone a następnie puder. Zmiksuj. Żelatyny rozpuścić, lekko tężejącą połącz z masą. Gotową wylać na maliny. Schłodzić.

4. Beza migdałowa: Białka ubić na sztywno z solą. Dodaj cukier i mąkę, zmiksuj. Wylać na taką samą blaszkę jak pieczony był biszkopt. Posyp płatkami migdałowymi. Piec 70 min w 140°C aż do momentu aż góra zacznie się lekko rumienić. Ostudzić i wyłożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce.

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat