Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
galaretka
1,5 opakowania malinowej -
maliny świeże
60 dag -
śmietana 30%
250 ml -
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 płaskie łyżeczki -
cukier puder
do smaku -
maliny świeże
do dekoracji -
biała czekolada
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Malinowy deser
Między czasie przygotowujemy malinową śmietankę.
Maliny miksujemy, przecieramy przez sito by usunąć pestki.
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy.
Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Następnie dokładamy mleko oraz sok malinowy. Na końcu wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy.
Śmietankę wylewamy na zastygniętą galaretkę.
Deser odstawiamy do chłodu aby stężał.
Przed podaniem dekorujemy desery malinami oraz starta czekoladą.
Podajemy.
Można go także wykonać zimą z mrożonych malin. Smakuje i przywodzi on wówczas na myśl piękne, letnie dni. Poza sezonem malinowym górę można udekorować bitą śmietaną.![]()
Komentarze (44)
Załaduj więcej komentarzy (34)