Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowy cud

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukr 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Galaretka malinowa

galaretka czerwona 2 szt
maliny świeże ok .1 kg
wrzątek 1 szklanka
cukier puder pół szklanki

Wierzch

śmietana 30% 250 ml
cukier puder 2 łyżki
fix do śmietany 2 szt
czekolada gorzka

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy cud

Ubić piane z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier ,po jednym żółtku a na końcu lekko wymieszać z mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia .Piec ok.30 min. W 180C. Biszkopt ostudzić ( piekłam w kwadratowej formie)
Do malin dodać cukier puder i rozgnieść je widelcem .Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody ,lekko przestudzić i dodać do rozgniecionych malin, dokładnie wymieszać i odstawić by zaczęło tężeć.Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i równo rozprowadzić zastawić by zastygła.
Zimną śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i fiksami ,wykładamy na zastygniętą warstwę malinową ,na śmietanę ścieramy wiórki czekolady.Wstawiamy do lodówki na parę godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak