Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAlinowe smaki ukryte w pierożku drożdżowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dżem malinowy do nadzienia
sól szczypta
margaryna 2/5 kostki 250 g
mąka 3,5 szklanki
mleko 1 1/4 szklanki
drożdże 5 dag
żółtko jajek 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: MAlinowe smaki ukryte w pierożku drożdżowym

Kroki postępowania

1
żóltka oddzielamy od białek, szykujemy odpowiednie proporcje poszczególnych produktów. do miski wsypujemy mąkę, posiekaną margarynę, białka,mleko ( z drożdzy robimy rozpyczn i z mleka.)zagniatamy ciasto , w razie podszeby dodajemy mąki trochę gdyby ciasto było za rzadkie. Odstawiamy na 40 miunut pod przykryciem aby ciasto podrosło. Wałkujemy, wykrawamy kółka, najlepiej jakimś wiekszym kubkiem, wtedy wiecej farszu wejdzie.
Krok 1 - MAlinowe smaki ukryte w pierożku drożdżowym foto
2
Na każdy placuszek drożdżowy wykładamy 1 łyżkę dżemu, ja użyłam domowego malinowego, ale możemy użyć dowolnego.Sklejamy boki ze sobą.
Krok 2 - MAlinowe smaki ukryte w pierożku drożdżowym foto
3
rozgrzewamy olej, do rozgrzanego wrzucamy nasze pierożki. Smażymy na głębokim tłuszczu z każdej strony. Gotowe;)
Krok 3 - MAlinowe smaki ukryte w pierożku drożdżowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 20.05.2013 21:32
malinowe lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak