Malinowa karpatka

Malinowa karpatka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • woda

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • margaryna

    0,5 kostki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • jajko

    5 sztuk
  • Masa malinowa:

  • śmietanka kremowa

    1 litr
  • maliny świeże

    1,5 litra
  • cukier puder

    4-5 łyżek
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżki
  • woda

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Malinowa karpatka foto

Wodę i margarynę zagotować, dodać sól, proszek do pieczenia, wsypać mąkę. Zdjąć z ognia, ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się taka „kluska” i ciasto by odchodziło od ścianek.

Delikatnie przestudzić. Dodawać po jednym jajku do ciasta ucierając pałką. Ucierać około 15 minut.

Krok 2 - Malinowa karpatka foto

Dwie blaszki nasmarował tłuszczem, a następnie oprószyć mąką.

Krok 3 - Malinowa karpatka foto

Ciasto podzielić na połowę i wyłożyć nim blaszki za pomocą łyżki.

Piec w 180°C przez około 20 minut. Pod koniec zmniejszyć temperaturę piecyka na 170°C.

Po upieczeniu placki „karpatkowe” przełożyć malinową śmietanką.

Krok 4 - Malinowa karpatka foto

Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
Maliny miksujemy i przecedzamy przez sitko, by usunąć pestki.

Śmietankę ubijamy. W dalszej kolejności dokładamy cukier, otrzymany sok malinowy oraz żelatynę. Dokładnie miksujemy.

Gotową, lekko tężejącą śmietanką przekładamy przygotowane blaty karpatkowe. Odstawiamy do zastygnięcia.

Krok 5 - Malinowa karpatka foto
Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda60 28.01.2014 13:04
pomysl niezly
Laila2786 24.01.2014 17:16
karpatka jest bajeczna
gusia1000 22.09.2013 00:15
Pyszna słodkość.
Angelika10 15.09.2013 21:53
apetycznie wygląda
agogo2 15.09.2013 21:40
swietny pomysl
Klausia 02.09.2013 22:38
super wersja, takiej jeszcze nie próbowałam :)
IlonaAlbertos 28.08.2013 18:21
Prezentuje się wspaniale.
babajaga1969 21.08.2013 02:06
świetny pomysł na ciekawą karpatkę i pyszna musi być
eliza135 12.08.2013 21:52
palce lizać
iziona 12.08.2013 21:46
Karpatka sama w sobie jest pyszna, a co dopiero taka, niebo w gębie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat