Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
woda
1 szklanka -
mąka
1 szklanka -
margaryna
0,5 kostki -
sól
1 szczypta -
proszek do pieczenia
1 szczypta -
jajko
5 sztuk -
Masa malinowa:
-
śmietanka kremowa
1 litr -
maliny świeże
1,5 litra -
cukier puder
4-5 łyżek -
Żelatyna wieprzowa Prymat
4 łyżki -
woda
0,5 szklanki
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Delikatnie przestudzić. Dodawać po jednym jajku do ciasta ucierając pałką. Ucierać około 15 min.
Piec w 180°C przez około 20 min. Pod koniec zmniejszyć temperaturę piecyka na 170°C.
Po upieczeniu placki „karpatkowe” przełożyć malinową śmietanką.
Maliny miksujemy i przecedzamy przez sitko, by usunąć pestki.
Śmietankę ubijamy. W dalszej kolejności dokładamy cukier, otrzymany sok malinowy oraz żelatynę. Dokładnie miksujemy.
Gotową, lekko tężejącą śmietanką przekładamy przygotowane blaty karpatkowe.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze (32)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (22)