Malinowa chmurka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • żółtka

    3 szt
  • cukier puder

    3 kopiaste łyżki ( 30 g)
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • mąka pszenna

    150 g
  • masło

    100 g

Masa malinowa

  • maliny

    50 dag ( dałam mrożone)
  • galaretka

    3 szt ( malinowe)

Masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    0,5 l
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • żelatyna

    2 łyżeczki

Ciasto bezowe

  • białka

    3 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • płatki migdałowe

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnicy posiekać masło, dodać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia i dokładnie zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki, po czym rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 25x36 cm. Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i wsypać zamrożone maliny. Tężejącą masę wylać na upieczone ciasto. Żelatynę zalać 5-6 łyżkami gorącej wody i odstawić do ostudzenia.Śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie dodać mascarpone,cukier puder i ostudzoną żelatynę. Masę śmietanową rozsmarować na stężałej masie malinowej. Beza: Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Ciasto delikatnie wymieszać i rozsmarować tworząc nierównomierne fale na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bezę posypać płatkami migdałowymi i piec godzinę w temperaturze 120-130 stopni. Ciasto bezowe ostudzić i całkowicie zimne wyłożyć na masę śmietanową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat