Małe naleśniki ryżowe podwójnie jabłkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

  • cukier

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka kukurydziana

    3 łyżki
  • mus jabłkowy

    3 łyżki + do dekoracji
  • płatki ryżowe

    5 łyżek
  • mleko

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • woda

    do płatkow ryżowych
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płatki ryżowe (najlepiej błyskawiczne) zalać niewielką ilością wody.Odstawić na 5 minut.Do namoczonych płatków przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą, dodać proszek do pieczenia,oba rodzaje cukru , mleko i mus jabłkowy.Zmiksować.Wstawić na 10 minut do lodówki.Na patelni rozgrzać olej.Łyżką kłaść porcje ciasta i formować mały, okrągły placuszek.Po około minucie przewracać na drugą stronę i smażyć ponownie minutę.Podawać z musem jabłkowym - ilość wg. uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
inka2012 09.08.2015 14:38
muszą być pyszne :)
Justyna Jussstiii 09.08.2015 00:13
wow super pomysł :)
Lucan 08.08.2015 17:52
ciekawe wykorzystanie płatków ryżowych. nie próbowałem ich jeszcze smażyć. Apetyczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat