Makowo -Miodowe

Makowo -Miodowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 szt
  • margaryna

    50 gram
  • cukier

    80 gram
  • miód płynny

    1 łyżka
  • śmietana kwaśna

    1 łyżka
  • mąka tortowa

    220 gram
  • Środkowe ciasto:

  • jaja

    5 szt
  • cukier

    150 gram
  • woda

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    3 gram
  • mąka tortowa

    170 gram
  • mak

    100 gram
  • Nadzienie:

  • mleko

    600 gram
  • budyń waniliowy

    2 szt
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier waniliowy

    16 gram
  • margaryna

    250 gram
  • cukier puder

    200 gram
  • rum

    30 gram
  • dekoracja

  • cukier

    200 gram
  • orzechy włoskie

    50 mielone
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Makowo -Miodowe

Kroki postępowania

Krok 1 - Makowo -Miodowe foto
Rozgrzać piekarnik do 175°C.W rondlu na ogniu zmieszać jajo, margarynę, cukier, miód i śmietanę, następnie zostawić do ostygnięcia. Kiedy krem będzie gotowy, zmieszać sodę z mąką i dodać je do kremu. Masa musi być gładka. Podzielić masę na 2 okrągłe blachy takie jak wyżej na zdjęciu (25-26 cm) i piec w piekarniku przez 7-8 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a w tym czasie przygotować ciasto na biszkopt.
Krok 2 - Makowo -Miodowe foto
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Wymieszać żółtka jaj i połowę cukru. W oddzielnej misce ubić białka jaj z wodą i pozostałym cukrem. Zmieszać obydwie masy, dodać mąkę, proszek do pieczenia i mak, po czym mieszać , aż do połączenia składników. Piec przez 25-30 minut.
Krok 3 - Makowo -Miodowe foto
. Do przygotowania dekoracji umieścić 100 g cukru w rondlu i gotować, aż pojawią się duże bąble, a cukier zacznie nabierać karmelowego koloru, dodać grubo siekane orzechy włoskie, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokruszyć i posypać mieszanką wierzch ciasta.
Krok 4 - Makowo -Miodowe foto
Do przygotowania nadzienia zmieszać budyń w proszku z 0,1 l (100 ml) mleka i żółtkami jaj aż do uzyskania gładkiej masy. Ugotować resztę mleka (500 ml) z cukrem wanilinowym, dodać budyń w proszku i gotować. Pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać margarynę z cukrem pudrem, następnie dodać je do zimnego budyniu wraz z rumem.

Wylać jedną trzecią nadzienia na jeden biszkopt miodowy, umieścić na nim makowe ciasto, wylać ponownie jedną trzecią nadzienia na makowe ciasto i umieścić na nim drugi biszkopt miodowy. Pokryć całe ciasto pozostałym nadzieniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

pestka 12.04.2017 10:47
wygląda pysznie
ben-ka 26.10.2016 08:51
Bardzo ładny efekt uzyskałaś.
pawlito 07.02.2014 09:14
kusi samym widokiem
mariel78 27.11.2013 19:56
smakowicie to wygląda
malaczarna23 19.10.2013 16:07
wygląda wspaniale:) pewnie smakuje tak samo
agnieszka214 19.10.2013 15:35
pieknie sie zapowiada ale pyszności
AURELKA 08.07.2013 20:56
takie apetyczne ze smak mam na nie
Sarenka 08.07.2013 18:21
Wygląda pysznie!
barbara11561 05.07.2013 15:49
na pewno bardzo pysznie smakuje
Olga_SK 29.06.2013 12:58
Ale cudowności!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat