Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowo -Miodowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 1 szt
margaryna 50 gram
cukier 80 gram
miód płynny 1 łyżka
śmietana kwaśna 1 łyżka
mąka tortowa 220 gram
Środkowe ciasto:
jaja 5 szt
cukier 150 gram
woda 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 gram
mąka tortowa 170 gram
mak 100 gram
Nadzienie:
mleko 600 gram
budyń waniliowy 2 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier waniliowy 16 gram
margaryna 250 gram
cukier puder 200 gram
rum 30 gram
dekoracja
cukier 200 gram
orzechy włoskie 50 mielone
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowo -Miodowe

Kroki postępowania

1
Rozgrzać piekarnik do 175°C.W rondlu na ogniu zmieszać jajo, margarynę, cukier, miód i śmietanę, następnie zostawić do ostygnięcia. Kiedy krem będzie gotowy, zmieszać sodę z mąką i dodać je do kremu. Masa musi być gładka. Podzielić masę na 2 okrągłe blachy takie jak wyżej na zdjęciu (25-26 cm) i piec w piekarniku przez 7-8 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a w tym czasie przygotować ciasto na biszkopt.
Krok 1 - Makowo -Miodowe foto
2
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Wymieszać żółtka jaj i połowę cukru. W oddzielnej misce ubić białka jaj z wodą i pozostałym cukrem. Zmieszać obydwie masy, dodać mąkę, proszek do pieczenia i mak, po czym mieszać , aż do połączenia składników. Piec przez 25-30 minut.
Krok 2 - Makowo -Miodowe foto
3
. Do przygotowania dekoracji umieścić 100 g cukru w rondlu i gotować, aż pojawią się duże bąble, a cukier zacznie nabierać karmelowego koloru, dodać grubo siekane orzechy włoskie, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokruszyć i posypać mieszanką wierzch ciasta.
Krok 3 - Makowo -Miodowe foto
4
Do przygotowania nadzienia zmieszać budyń w proszku z 0,1 l (100 ml) mleka i żółtkami jaj aż do uzyskania gładkiej masy. Ugotować resztę mleka (500 ml) z cukrem wanilinowym, dodać budyń w proszku i gotować. Pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać margarynę z cukrem pudrem, następnie dodać je do zimnego budyniu wraz z rumem.

Wylać jedną trzecią nadzienia na jeden biszkopt miodowy, umieścić na nim makowe ciasto, wylać ponownie jedną trzecią nadzienia na makowe ciasto i umieścić na nim drugi biszkopt miodowy. Pokryć całe ciasto pozostałym nadzieniem.
Krok 4 - Makowo -Miodowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 12.04.2017 10:47
wygląda pysznie
ben-ka 26.10.2016 08:51
Bardzo ładny efekt uzyskałaś.
pawlito 07.02.2014 09:14
kusi samym widokiem
mariel78 27.11.2013 19:56
smakowicie to wygląda
malaczarna23 19.10.2013 16:07
wygląda wspaniale:) pewnie smakuje tak samo
agnieszka214 19.10.2013 15:35
pieknie sie zapowiada ale pyszności
AURELKA 08.07.2013 20:56
takie apetyczne ze smak mam na nie
Sarenka 08.07.2013 18:21
Wygląda pysznie!
barbara11561 05.07.2013 15:49
na pewno bardzo pysznie smakuje
Olga_SK 29.06.2013 12:58
Ale cudowności!
stokrotka 29.06.2013 10:47
świetne ciasto
lara 29.06.2013 10:46
ciekawa propozycja na ciasto z makiem
kasienka23 29.06.2013 10:36
świetnie wygląda to ciasto, chętnie wypróbuję przepis!
joanna30 29.06.2013 10:35
Aż slinka cieknie, musi być pyszne! :)
Mniam 29.06.2013 09:00
Apetycznie wygląda.
cukiereczek 29.06.2013 08:35
lubię takie ciasta
Agnieszka-87-25 29.06.2013 08:22
pięknie wygląda, uwielbiam ciasta
Sylwia26 29.06.2013 08:22
ślinka leci
aisza1 29.06.2013 08:19
ale bym zjadła
Monika-twin 29.06.2013 07:31
Fajnie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak