Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makówki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chałka 1 duża
mak 500 g
mleko 500 ml
masło 50 g
miód 125 ml
migdały 50 g
orzechy włoskie 100 g
rodzynki 100 g
skórka pomarańczowa 3 łyżki
olejek migdałowy

Porada

Makówki to co prawda śląskie danie wigilijne, ale u mnie od dwóch lat też jest na stole.

Przepis i sposób przygotowania na: Makówki

Mak sparzyć osączyć, lekko podgotować, zmielić w maszynce. zalać wrzącym mlekiem i dodać masło, posiekane bakalie ( zostawiając kilka do dekoracji), zagotować.
Zdjąć o ognia, dodać miodu, wymieszać. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Czerstwą chałkę pokroić w plastry. Tradycyjnie kroi się w cieniutkie kromki, ale do tej w kwadratowej formie kroiłam na grubość 1 cm.
Masę i bułkę układamy warstwami w salaterce ( lub w foremce).
Pierwsza warstwa to pokrojona bułka, ostatnia wierzchnia to mak.
Potrawa powinna stać kilka godzin w chłodnym miejscu.
Wierzch dekorujemy orzechami i obranymi migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 26.12.2016 09:54
bardzo smaczne
kasia.s 14.12.2016 09:55
Ale apetyczne :)
Wiesława1 14.12.2016 08:54
Świetna propozycja
ben-ka 14.12.2016 08:38
Sama jeszcze nigdy nie robiłam.
Wiktoria29 13.12.2016 21:00
ciekawy przepis
IKrakowianka 13.12.2016 20:40
bardzo apetyczny wypiek
bertpvd 13.12.2016 20:36
super przepis
tobi1989 13.12.2016 20:30
pysznosci :)
Stenka 13.12.2016 19:53
smaczne ciasto
Marta1986 13.12.2016 19:33
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak