Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec zwijany

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki

mąka tortowa 500 g
drożdże świeże 2,5 dkg
cukier 1/2 szklanki
jaja 4 szt
cukier waniliowy 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
margaryna 125 g
mleko 3,2% 1 szklanka

masa makowa

mak 300 g
miód prawdziwy 3 łyżki
olejek migdałowy 1 łyżeczka
cukier 120 g
margaryna 100 g
białko 2 szt
rodzynki 20-30 g
wrzątek 1 litr

lukier

białko 1 szt
cukier puder 1/2 szklanki
sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Porada

Z tej porcji wychodzą 2 makowce zwijane

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zwijany

Kroki postępowania

1
Mak zalać wrzątkiem dzień wcześniej, Osączyć na sicie i zmielić 3 razy maszynką do mięsa.
Krok 1 - Makowiec zwijany foto
2
Zmielony przełożyć do garnka dodać stopioną margarynę ,podgrzewać cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać cukier ,wymieszać . Dodać miodu, rodzynki wcześniej namoczone i osączone .Przyprawić zapachem migdałowym i odstawić do wystudzenia .
Krok 2 - Makowiec zwijany foto
3
W misce rozpuścić drożdże z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i mleka .zostawić do podwojenia objętości .Gdy drożdże wyrosną wsypać mąkę ,sól mleko ,cukier ,jajko 1 całe i 3 żółtka .Wymieszać i wyrabiać ciasto ,pod konie dodać stopioną margarynę lub masło .Posypać na wierzchu mąką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3 - Makowiec zwijany foto
4
Wyrośnięte wyjąć na stolnicę lub blat podsypany mąką i rozwałkować ciasto .
Krok 4 - Makowiec zwijany foto
5
Na rozwałkowane ciasto na prostokąt nałożyć masę makową ,pod spód można podsypać bułką tartą .Zwinąć w rulon i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą . Ciasto ponakłuwać wykałaczką i zostawić po podrośnięcia .
Krok 5 - Makowiec zwijany foto
6
Piec w 180 stopni 40 minut ,po wierzchu można przed wstawieniem posmarować mlekiem.
Krok 6 - Makowiec zwijany foto
7
Po wyjęciu polać przygotowanym lukrem z białka i cukru pudru .
Krok 7 - Makowiec zwijany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 17.01.2017 17:25
bardzo pyszny makowiec
MagdalenaIC 17.01.2017 14:30
Pyszny makowiec :)
Janina 16.01.2017 16:28
Jest pyszny, piekę również;))
agnieszka214 16.01.2017 16:08
Nabrałam smaku na taki makowiec
edytazaw89@wp 16.01.2017 14:43
Wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak