Makowiec zwijany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • masło

    25 dag
  • drożdże

    5 dag
  • śmietana

    150 ml
  • żółtko jajek

    3 szt
  • cukier

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masa makowa

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę, drożdże i dokładnie wyrobić ciasto. Z ciasta zrobić kulę i włożyć do zimnej wody. Gdy wypłynie na wierzch, osączyć, rozwałkować w prostokąt. Na ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać i zwinąć w rulon. Ciasto zawinąć w pergamin tak aby pozostawić między ciastem a pergaminem wolną przestrzeń. Włożyć do wąskiej formy nakłuć wykałaczką w kilku miejscach i pozostawić do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 170 stopni na złoty kolor.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 30.10.2012 13:01
Niedługo będę piekła takie makowce na Święta.
Łukasz15 13.09.2012 12:51
Uwielbiam zawijanego makowca

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat