Makowiec z pianą

Makowiec z pianą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto: mąka pszenna

    2 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • jajko

    4 szt
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • Masa makowa: mak

    30 dag
  • białko

    2 szt
  • dżem wiśniowy

    1 łyżka
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • Pianka:

    biała szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z resztą składników.

Masa makowa:
mak sparzyć i dwa razy zmielić w maszynce, wymieszać z dżemem wiśniowym, cukrem, białkami.

Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę i na nim rozłożyć masę makową. Piec ok. 40 min. Przed końcem pieczenia na mak wyłożyć pianę z białek ubitą z cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 16.11.2012 09:29
przepadam za ciastami z makiem !
Krystyna32 04.11.2012 08:29
super
olkaaa 21.06.2012 10:21
jeszcze takiego nie jadłam
artur7 17.02.2012 06:46
mniam
Seba 27.01.2012 10:35
pycha
teresa18 18.01.2012 15:59
lubię takie słodkości
Ada-Gaba 30.12.2011 20:41
bardzo lubie
Motorek 05.12.2011 15:15
smaczny
Magdalena80 27.11.2011 21:35
makowiec jest zawsze gościem na imprezach co znaczy, że ma sporo zwolenników :)
smakoszek 05.11.2011 06:41
pyszności:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat