Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z jabłkami - ucierany

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1/2 kg
jabłka antonówki 700 g
cukier puder 400 g
kasza manna 10 łyżek
jajko 10 szt.
budyń waniliowy 1 op.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
margaryna 250 g

Porada

Do masy można dodać aromat rumowy lub migdałowy oraz dowolne bakalie.

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z jabłkami - ucierany

Kroki postępowania

1
Całe jajka wybić do dużej miski, dosypać cukier puder i dużą szczyptę soli - ubić na jasną puszystą masę.
Krok 1 - Makowiec z jabłkami - ucierany foto
2
Zmielić suchy mak, dodać kaszę mannę, proszek budyniowy i sodę - wymieszać dokłądnie.
Krok 2 - Makowiec z jabłkami - ucierany foto
3
Jabłka obrać i zetrzeć na największych oczkach tarki, skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Makowiec z jabłkami - ucierany foto
4
Do masy jajecznej dodać suche składniki.
Krok 4 - Makowiec z jabłkami - ucierany foto
5
Dolać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i zmiksować.
Krok 5 - Makowiec z jabłkami - ucierany foto
6
Na końcu domieszać do ciasta utarte jabłka.
Krok 6 - Makowiec z jabłkami - ucierany foto
7
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę makową.
Krok 7 - Makowiec z jabłkami - ucierany foto
8
Piec w 190-200*C przez 40-45 minut do suchego patyczka.
Krok 8 - Makowiec z jabłkami - ucierany foto
9
Ciasto wystudzić na kratce razem z papierem do pieczenia, ponieważ jest dość kruche i delikatne, przez co łatwo je połamać..
Krok 9 - Makowiec z jabłkami - ucierany foto
10
Ostudzone pokroić dowolnie - można posypać cukrem pudrem, polać stopioną czekoladą lub posmarować lukrem.
Krok 10 - Makowiec z jabłkami - ucierany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 23.11.2014 09:40
U mnie czasami też, ale że mam kilka różnych przepisów i piekę je wymiennie, to muszę je jakoś rozróżniać :) A u nas właśnie japoński ostatnio był z cukinią :)
wyattearp 22.11.2014 17:38
u mnie to makowiec japoński
Alex_M 21.11.2014 22:27
świetne ciacho! :)
as28 21.11.2014 20:36
fajny makowiec
IKrakowianka 21.11.2014 20:29
bardzo smaczny wypiek
Mama niejadka 21.11.2014 20:13
świetny pomysł
kasienka23 21.11.2014 19:43
też taki robię, jest bardzo smaczny! :)
Stenka 21.11.2014 19:12
smaczne ciasto
Adam/ZUB3R 21.11.2014 18:57
smaczne ciasto
Habibi 21.11.2014 18:41
@erym, jeszcze do świąt pewnie przynajmniej raz go upiekę, bo to nasz ulubiony szybki makowiec "codzienny" ;)
Ania321 21.11.2014 17:34
z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
erym 21.11.2014 16:36
i juz swiatecznie sie robi...
Konczi 21.11.2014 16:11
super makowiec, musi być pycha
IwonaDD 21.11.2014 15:31
pysznie wygląda
Marta Ryżek-Kalkowska 21.11.2014 15:30
Bardzo go lubię :)
agogo2 21.11.2014 15:27
bardzo dobre
mirosława4 21.11.2014 15:21
smaczne i wilgotne jest to ciasto
Futka 21.11.2014 15:00
Cudowny makowiec z dodatkiem antonówek - delicje! :)
AgaS10 21.11.2014 14:23
super świąteczne aromaty:)
nogawkuchni 21.11.2014 13:50
Mak i jabłka jak dla mnie rewelacyjne połączenie,z pewnością świetne w smaku ciasto.
jola91 21.11.2014 13:28
Pysznie wygląda, zapraszam z nim do mnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak