Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z bakaliami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 800 g
żółtko jajek 4 szt
białko 2 szt
cukier 100 g
masło 100 g
mleko 1 szkl
drożdże 30 g
masa makowa 1 puszka
cukier puder
sok z limonki
skórka z limonki (starta)

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z bakaliami

Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 5 mm, posmarować masą makową, zwinąć. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na około 45-60 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180 st. C około 40-50 minut. Jeśli widzimy, że ciasto przypala się z wierzchu, przykrywamy je z góry papierem do pieczenia.

Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Odstaw na 10 minut, a gry wyrosną, połącz z resztą mąki i cukru, żółtkiem i białkiem oraz stopionym masłem. Zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok 5 mm, posmaruj masą makową, zwiń. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, zostaw na ok. 45-50 min. Jeśli widzisz, że ciasto przypala się z wierzchu przykryj je z góry papierem do pieczenia.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Lukrem polej ciasto i posyp otartą skórką z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 27.02.2014 20:46
Poproszę kawałek do kawy :-)
caralajna 25.10.2013 07:40
też bardzo lubię
Dorota59 11.10.2013 17:49
po prostu pychota
Wiesława1 21.09.2013 20:48
hmmm zjadłabym kawałeczek
joanna30 21.09.2013 17:17
Uwielbiam, mniammmm :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak