Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec w gwiazdki.
Masło posiekać nożem z mąką,dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto
Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy makowej.
Masa makowa.
Gotową masę makowa przełożyć do makutry, dodać miękkie masło, wbić jajko i rozetrzeć.Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do masy.Masę dosłodzić miodem,dodać rodzynki i żurawinę, a na koniec aromat migdałowy - całość dokładnie wymieszać, do połączenia składników.
Wyjąć ciasto z lodówki, odciąć ok 1/3 i rozwałkować, z ciasta wykrawać foremką małe gwiazdki.Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość blaszki,wyłożyć je na pergamin,a na ciasto wyłożyć masę makową.
Na mak poukładać gwiazdki. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok.50 minut w 180 stopniach C.
Po upieczeniu można udekorować wg własnego uznania.