Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec na szybko

mic
2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
margaryna 125 gram
sól szczypta
olej 1 łyżka
cukier waniliowy 1 sztuka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
margaryna 5 łyżek
mak 80 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
bakalie 3 łyżki
jabłko 4 sztuki
miód 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec na szybko

Kroki postępowania

1
Mak zalewamy wodą, tak ok 2 cm zeby bylo wiecej wody niż maku. Następnie zagotowujemy go - ok 30 minut. Przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę. Dodajemy roztopioną margarynę połączoną z miodemm- lekko podgrzane.Obieramy jabłka. Dodajemy bakalie. Jabłka ścieramy na tarce.Mieszamy. Dodajemy bułkę tarta. Miskujemy by mieć jednolitą konsystencję.
Krok 1 - makowiec na szybko foto
2
Skladniki na ciasto łączymy ze sobą. Margarynę siekamy nożem, dodajemy do niej makę, szczyptę soli oraz olej, proszek, cukier waniliowy. Wyrabiamy delikatnie czubkiem palców.
Ciasto ścieramy na tarce, delkatnie potem "uklepując".
Krok 2 - makowiec na szybko foto
3
Wykładamy na wierzch masę makową.
Piec przez ok 50-60 minut w tem. około 180 stopni C.
Krok 3 - makowiec na szybko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 07.07.2013 09:19
Uwielbiam makowiec :)
dianix 23.04.2013 21:06
fajny makowiec
monisia1977 12.04.2013 08:55
super wyglada
Marta1986 11.04.2013 15:20
pyszności mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak