Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na półkruchym spodzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 325 ml
cukier puder 125 ml
jajko 1
żółtko jajek 1
proszek do pieczenia 3 g
margaryna w kostce 130 g
śmietana 12% 30 g
mak 500 ml
woda 250 ml
cukier 325 ml
margaryna w kostce 125 g
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na półkruchym spodzie

Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jaja, śmietanę i margarynę; składniki posiekać, a następnie szybko wyrobić ciasto. Schłodzić pół godziny w lodówce. Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie. Piec około 20-25 minut w gorącym piekarniku. Przygotować masę makową. Mak sparzyć, odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach. Z wody i cukru przygotować syrop, wrzucić mak i gotować około 10 minut ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać margarynę i bakalie, krótko podsmażyć. Gorącą masę wyłożyć na upieczone ciasto kruche.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak