Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny, szybki makowiec na kruchym cieście
Szybki makowiec na kruchym spodzie z gotowej masy makowej. Może zagościć na świątecznym stole i z pewnością szybko z niego zniknie.
Kruche ciasto do makowca:
Z mąki, proszku, margaryny, cukru pudru, cukru waniliowego i jajek, zagnieść jednolitą masę, następnie ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.
Masa makowa gotowa - co do niej dodać?
Masę makową wymieszać z kaszą manną i roztrzepanymi jajkami.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie:
Schłodzone ciasto wyciągnąć i 3/4 wyłożyć na blachę (30x25), nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200*C i piec ok.20-30 minut na złoty kolor.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, a na wierzchu ułożyć w kratkę resztę ciasta pokrojonego w paseczki, posmarować je roztrzepanym jajkiem.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 20-30 minut. Gotowe ostudzić!