Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na kruchym cieście

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

żółtko jajek 4 szt
mąka 3 szkl
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 1 łyż
płatki migdałowe

Masa

masa makowa 1 puszka
białko 4 szt
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na kruchym cieście

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki ciasta kruchego, oprócz migdałów łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części. Owijamy w folie i wkładamy na pół godziny do lodówki na pół godziny. Następnie większą częścią ciasta wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 1 - Makowiec na kruchym cieście foto
2
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto.
Krok 2 - Makowiec na kruchym cieście foto
3
Pozostałe ciasto skubiemy na wierzch i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Krok 3 - Makowiec na kruchym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 17.05.2015 23:08
jadę po makowiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak