Makowiec Drożdżowy

Makowiec Drożdżowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże

    10 dkg
  • cukier kryształ

    30 dkg
  • masło

    1 kostka
  • jaja

    6 szt
  • mleko

    1/2 l
  • zapach migdałowy

  • masa makowa

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makowiec Drożdżowy foto
Robimy rozczyn z łyżki cukru łyżki mąki drożdży i mleka (letniego). Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Makowiec Drożdżowy foto
Dodajemy mąkę jaja, zapach migdałowy , resztę mąki , cukru wyrabiamy ciasto a na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.
Krok 3 - Makowiec Drożdżowy foto
Ciasto dzielimy na 4 części , każdą część rozwałkować na placki.
Krok 4 - Makowiec Drożdżowy foto
Nakładamy masę makową wymieszaną z ubitą pianą z białek. Zwijamy w posmarowany olejem papier do pieczenia .
Krok 5 - Makowiec Drożdżowy foto
Piec w temp 180-190 C 40 min. Lukrujemy i posypujemy orzechami włoskimi.
Krok 6 - Makowiec Drożdżowy foto
Kroimy na kawałki. Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paniusiaewa

05.01.2017 12:28
Klasyczny makowiec, to jednak coś.

Kuchenka

13.02.2014 19:12
wspaniałe!!!

Róża1

16.09.2013 23:36
bardzo apetycznie wygląda:-)

Ewelina38

22.07.2013 13:43
oj, uwielbiam taką drożdżową struclę z makiem :)

alaaa

30.04.2013 21:49
pachnąca i pyszna

pestka

14.02.2013 11:40
lubię ciasta z makiem

jozefinach

07.02.2013 11:38
Rolada wygląda bardzo smakowicie.

mysza75

04.02.2013 13:18
Fajny przepis :-)

AURELKA

01.02.2013 10:04
pycha , bardzo lubię

Kasnaj

01.02.2013 09:57
super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat