Makowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa makowa

  • mąka

    250 g
  • mleko

    50 ml
  • margaryna

    50 g
  • żółtko jajek

    3
  • cukier

  • bakalie

  • sól

  • cukier wanilinowy

  • drożdże

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drozdze rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier, po 8 minutach dodajemy żółtka, mąkę, cukier, szczypte soli, cukier wanilinowy. Ugniatamy ciasto, odstawiamy na 1h i rozwałkowujemy. Na rozwałkowwane ciasto wykładamy i rozsmarowujemy mase makowa, zwijamy w ronalde, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut, po wierzchu posypujemy bakaliami gotowe! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 11.09.2011 08:02
super polecam
Katarzyna/kate1980 28.11.2010 08:06
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat