Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 500 g
masło 250 g
żółtko jajek 4 szt
cukier 200 g
śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

MASA MAKOWA

mak w puszce 2 szt
margaryna 125 g
żółtko jajek 2-3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
bakalie 350 g
olejek migdałowy 1/2 szt
białko 2-3 szt

POZA TYM

cukier puder 50 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto razem porządnie zagnieść. Wyłożyć na przygotowaną blachę, zostawiając 1/4 ciasta w lodówce. Na blasze ciasto podziobać widelcem i posypać bułką tartą.
Krok 1 - Makowiec foto
2
Roztopić i ostudzić margarynę.
Krok 2 - Makowiec foto
3
W między czasie wyłożyć mak do wysokiej miski. Dodać roztopioną i ostudzoną margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i bakalie. wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Makowiec foto
4
Do gotowej masy makowej dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką.
Krok 4 - Makowiec foto
5
Na ciasto przygotowane na blasze delikatnie wyłożyć masę makową.
Krok 5 - Makowiec foto
6
Na wierzch ciasta ułożyć paski z pozostałego w lodówce ciasta. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krok 6 - Makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 10.10.2015 16:56
pyszny,lubię makowce :)
mysza75 10.10.2015 11:27
fajny makowiec bardzo lubię
jagoda5913 10.10.2015 00:47
pyszne ciasto
halina17 09.10.2015 20:37
Dobre ciasto.
mirosława4 09.10.2015 20:03
bardzo lubię ale dawno nie jadłam
marenka 09.10.2015 18:17
smaczne ciasto
Mama niejadka 09.10.2015 16:49
Napewno pyszny makowiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak