Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche
mąka 400 g
masło 200 g
cukier puder 200 g
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana kwaśna 1 łyżka
masa makowa
mak 300 g
bakalie 200 g
skórka pomarańczowa 2 łyżki
cukier 200 g
białko 3 szt
olejek migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Ciasto:
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę.
Dodać masło i siekać, tak żeby kawałki masła były bardzo małe.
Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto.
Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do lodówki na 30 minut aby się schłodziło.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blaszkę i delikatnie podpiekamy

Masa makowa:
Mak sparzamy- najpierw płuczemy na drobnym sicie,żeby nie przeleciał, później gotujemy na mleku z kawałeczkiem wanilii, ok 40min- jak będzie rozcierał się w palcach znaczy, że jest gotowy.
Po sparzeniu mak mielimy, dwa albo 3 razy.
Do maku teraz można dodać własną mieszankę bakalii.
Pianę z białek ubijamy na sztywno z cukrem, następnie mieszamy delikatnie z makiem i wylewamy na lekko podpieczony spód.

Ciasto pieczemy około godziny w 170 st C.
W połowie pieczenia można dodać drobną kruszankę
Koniecznie pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem stan upieczenia.

Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem


SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 10.01.2014 14:49
uwielbiam makowce
bogusia19 10.01.2014 13:32
piękny makowiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak