Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę.
Dodać masło i siekać, tak żeby kawałki masła były bardzo małe.
Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto.
Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do lodówki na 30 minut aby się schłodziło.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blaszkę i delikatnie podpiekamy
Masa makowa:
Mak sparzamy- najpierw płuczemy na drobnym sicie,żeby nie przeleciał, później gotujemy na mleku z kawałeczkiem wanilii, ok 40min- jak będzie rozcierał się w palcach znaczy, że jest gotowy.
Po sparzeniu mak mielimy, dwa albo 3 razy.
Do maku teraz można dodać własną mieszankę bakalii.
Pianę z białek ubijamy na sztywno z cukrem, następnie mieszamy delikatnie z makiem i wylewamy na lekko podpieczony spód.
Ciasto pieczemy około godziny w 170 st C.
W połowie pieczenia można dodać drobną kruszankę
Koniecznie pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem stan upieczenia.
Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem
SMACZNEGO!!!