Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
mleko letnie 120 ml
masło 100 g
żółtko jajek 4
drożdże 30 g
cukier 4 łyżki
sól szczypta
spirytus 1 łyżka
masa makowa 800 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Z drożdży i mleka zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny)
Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.
Gotowe, ostudzone ciasto polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 30.12.2013 22:50
Pycha ciasto!
gosia1988 30.12.2013 20:25
ale smakowicie wygląda
Kuchenka 30.12.2013 19:21
Bardzo apetyczny wyszedł ten makowiec. Zarówno masa jak i nadzienie wyglądają na "mokre" co sprawia że wypiek jest bardziej kuszący. świetne!!!
Rycerz
Rycerz 30.12.2013 18:47
Mniam mniam, makowiec.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak