Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec
Przygotowuję polewę mieszając w rondelku 3 łyżki mleka i cukier puder, dodaję 100 g masła i podgrzewam do rozpuszczenia. Odstawiam z ognia i dodaję 3 łyżki kakao cały czas mieszając.
Ciasto:
Białka ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane mąki z proszkiem) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół aby uzyskać dwie warstwy.
Masa:
W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami. Wlać rozrobione w 300ml wody budynie i zagotować. Gorącą masę wylać na jedną warstwę ciasta i przykryć drugą. Jak ciasto ostygnie udekorować polewą i wiórkami lub inną dowolną posypką.
Przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku znajdziesz pod adresem:
http://ugotujmyto.pl/makowiec/