Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 3 szklanka
żółtko jajek 3
margaryna 1/2
drożdże 5 dag
mleko 3,2% 1 szklanka
cukier kryształ 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie małe
sól

Dodatki

masa makowa 1 kg gotowej masy
wiórki kokosowe 3 łyżki
polewa czekoladowa mleczna

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Kroki postępowania

1
Z 1/2 szklanki ciepłego mleka , 1 łyżki mąki , 1 łyżki cukru oraz drożdże wymieszać dokładnie. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Makowiec  foto
2
Do miski dodajemy żółtka , rozpuszczoną margarynę, resztę cukru , sól szczypta oraz cukier waniliowy. Wymieszać wszystko w robocie kuchennym. Na koniec wyrabiamy ciasto ręcznie żeby odchodziło od dłoni . Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Makowiec  foto
3
Na koniec wyrabiamy ciasto ręcznie żeby odchodziło od dłoni . Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3 - Makowiec  foto
4
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części rozwałkować jedną i posmarować gotową masą makową z puszki i zwijamy roladę . To samo robimy z drugą częścią ciasta.
Krok 4 - Makowiec  foto
5
Obydwie rolady dajemy na posmarowaną blaszkę i odstawiamy na około 40 minut aby ładnie podrosły. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Krok 5 - Makowiec  foto
6
Gotowe rolady polewamy polewą czekoladową mleczną i posypujemy wiórkami kokosowi.
Krok 6 - Makowiec  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.01.2016 12:13
lubię makowce, ale u mnie obowiązkowo muszą one mieć dużo więcej maku ;)
Ewelina1991 01.01.2016 09:42
fajny makowiec ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak