Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowa tarta lub makowe babeczki

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 75 gram
mąka krupczatka 75 gram
margaryna 100 gram
cukier puder 1,5 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka
masa makowa

Przepis i sposób przygotowania na: Makowa tarta lub makowe babeczki

Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesypać na stolnicę, dodać żółtko, śmietanę i pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Mak sparzyć, zmielić trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem, dodać rodzynki, skórkę, mąkę i miód, z pianek ubić pianę i wszystko delikatnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, wykładać foremki wysmarowane margaryną. Z reszty ciasta wyciąć foremką dzwoneczki, gwiazdki lub inne kształty. Z folii wyciąć tyle kwadratów ile mamy babeczek, wyłożyć nią ciasto i wysypać fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć fasolkę, nałożyć mak, położyć na wierzch ciasteczko i piec aż wszystko się lekko zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 07.07.2013 20:28
Bardzo podoba mi się pomysł wyciętych malutkich ciasteczek na tarcie i na babeczkach. Bardzo ładnie i smakowicie to wygląda.
Anna169Hosz 16.12.2012 21:01
Piękna smaczna.
halina17 16.12.2012 16:03
Dobra tarta makowa.
aisoglam 16.12.2012 11:30
Tradycyjnie, pięknie wyglądają Twoje wypieki :)
gottrina 16.12.2012 10:48
ślicznie wygladają, napewno sa smaczne
cukiereczek 16.12.2012 08:11
wspaniała
miroslawa 16.12.2012 05:45
super
Magula 16.12.2012 02:42
cudne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak