Przepis i sposób przygotowania na: Makowa babka z zajączkiem Zewy
Kroki postępowania
ZAJĄCZKI
Jajka wbić do miski robota, dodać cukier i ubijać aż będą puszyste.
Następnie dodać olej, chwile ubijać i dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i barwnikiem.
Wymieszać ciasto i wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozsmarować ciasto na papierze
Upieczone ciasto wystudzić i foremką w kształcie zajączka wyciąć biszkopciki.
CIASTO MAKOWE
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno.
W trakcie ubijania dodać oba cukry.
Gdy piana będzie sztywna dodawać żółtka i nadal ubijać, potem wlać olej i chwilę mieszać na najwyższych obrotach.
Następnie wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i makiem i porcjami wsypywać do masy jajecznej ale mieszać na wolnych obrotach.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 40-45 minut.